poniedziałek, 9 października 2017

Sernik na spodzie z herbatników i białej czekolady, z brzoskwiniami i musem brzoskwiniowym

Na październikową słotę.. 

.. najlepsze jest dobre ciasto. Z dobrą kawą, rzecz jasna! :)




Wszyscy niestety znamy takie poranki. Nie dość, że poniedziałkowe, to.. zimne i deszczowe. W takie dni chwila przerwy z domowymi, słodkimi wypiekami jest zbawienna :)

Dlatego dzisiaj chciałabym Was poczęstować sernikiem przepisem na "słoneczny sernik" czyli sernik na spodzie z białej czekolady i herbatników z brzoskwiniami, nutką wanilii i musem brzoskwiniowym.

Zapraszam więc po przepis na sernik! :)

Zdjęcie wykonano w jeden z takich październikowych poranków - o siódmej przed wyjściem do pracy.

Oczywiście w drodze towarzyszył mi sernik - ku utrapieniu P., który wieczorem wykroił sobie tylko jeden kawałek ciasta...





Sernik na spodzie z herbatników i białej czekolady, z brzoskwiniami i musem brzoskwiniowym


Spód



Składniki 
200 gram herbatników
80 gram masła 
100 gram białej czekolady

1. Masło razem z czekoladą połamaną w kostko rozpuścić.
2.Herbatniki rozdrobnić w malakserze (lub przesypać do worka i utłuc tłuczkiem).
3.Do herbatników wlej masę i połącz.
4.Formę (u mnie tortownica 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia - przesyp masę herbatnikowa i uformuj spód. Schłódź w lodowce przez pół godziny.

Masa:
Składniki:  
1 kg sera ( u mnie najlepiej się sprawdza Hanusia z Mlekowity )
100ml smietanki kremówki
łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok wyciśnięty z połowy cytryny (lub kilka kropel żelu cytrynowego)
4 jajka
1 niepełna szklanka cukru
1 puszka brzoskwiń
1 budyń waniliowy lub 2-3 łyżki mąki



1. Odłóż 3-4 połówki brzoskwiń - pokrój w piórka i ułóż na spodzie. Resztę (bez syropu! same brzoskwinie) zblenderuj na mus- ostaw -będzie Nam później potrzebny.
2. W misie umieść ser, śmietankę,cukier, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy - miksuj do połączenia składników.
3. Dodawaj do masy po jednym jajku - po każdym miksuj kilkanaście sekund do połączenia się jajka z resztą masy.
4. Wyłóż masę na spód. Wygładź masę.
5. Na wierzch nakładaj mus brzoskwiniowy małą łyżeczką w kilkucentymetrowych odstępach - patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką rozmaz kleksy musu w "artystyczne" nieregularne kształty (u mnie akurat w koślawe)
5. Podczas rozgrzewania piekarnika na dnie piekarnika umieść brytfankę wypełnioną w 3/4 wodą. 
6.Piecz w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez 80minut. 
7.Ostudź przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Schłodź przez 3-4 godziny w lodówce.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)

TOP