niedziela, 22 października 2017

Niezawodne, najprostsze i najsmaczniejsze ciasto czekoladowe (murzynek II)



Puszyste i wilgotne ciastko czekoladowe z polewą czekoladową jest receptą na październikową chandrę. Naprawdę! =) Zalecenia przeciwchandrowe: Zjedz duży kawałek ciasta czekoladowego w towarzystwie dużego kubka kawy z mlekiem (lub herbaty!) i dobrej książki.









Składniki
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej typ 450
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego i szczypta kardamonu
4 jajka
szczypta soli

Wykonanie:
1. Mleko wraz masłem oraz cukrem, ekstraktem, kardamonem i kakao wolno zagotuj w rondelku mieszając od czasu do czasu.
2. Odstaw do przestudzenia i odlej pół szklanki masy, którą użyjesz później do polewy.
3. Do przestudzonej masy dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
4. W osobnym naczyniu białka ubij wraz ze szczyptą soli, następnie powoli dodawaj żółtka - po wlaniu każdego żółtka miksuj 10-15 sekund do połączenia się z masą białkową.
5.Wmieszaj masę jajeczną do ciasta.
6. Piecz w keksówce (25 cm długości) w 180 stopniach Celsjusza (grzanie góra-dół) około 40 minut.
7. Przestudzone ciasto udekoruj polewą.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)

TOP