czwartek, 26 października 2017

Drożdżówki z dynią i jabłkami czyli cinnamonbuns.

Niektóre poranki, nawet te czwartkowe gdy trzeba wyjść do pracy już o ósmej, wypełnione są u mnie kawą z mlekiem,spokojem i zapachem drożdżowych domowych bułeczek. Warto spędzić spokojny poranek na przekór wiecznemu zabieganiu, jesieni za oknem i piętrzącym się obowiązkom. A przed wyjściem do pracy koniecznie pakuję kilka bułeczek do śniadaniówki by poczęstować kolegów i koleżanki z pracy smacznym drugim śniadaniem =)




Drożdżówki z puree dyniowo-jabłkowym, masłem, cynamonem i kardamonem

Składniki:
7gram drożdży suszonych lub 30 gram świeżych
4 szklanki mąki pszennej typ 500
1 szklanka mleka
1/2szklanki cukru
70gram masła
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
2 żółtka

2 jabłka (u mnie malinówki)
300gram dynii
3 łyżki cukru brązowego
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
50 gram masła
1/2 cytryny

Sposób wykonania:

1. Zrób zaczyn z 1łyżki mąki, 1łyżki cukru ,drożdży i 3łyżek ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.(w ciepłe miejsce) Pomiń ten krok jeżeli używasz drożdży suszonych
2. W małym garnuszku rozpuść masło. Podgrzej też lekko mleko(tak by swobodnie wsadzić w nie palec/skropić nadgarstek)
3, Do dużej miski wsyp przesianą przez sitko mąkę,sól,esencję waniliową rozpuszczone masło i ciepłe mleko.
4. Wyrób ciasto mikserem(odpowiednimi końcówkami) albo dłońmi do czasu aż przestanie się kleić do dłoni i stanie się sprężyste. (ok 5-10 minut)
5. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętaj o przykryciu misy z ciastem ściereczką bawełnianą.
6. W tym czasie umyj jabłka i dynię - obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne posiekaj i wrzuć do garnka/na patelnie. Dodaj kilka łyżek wody i sok z połowy cytryny i przesmaż owoce do miękkości dyni (ok 15 minut pod przekryciem, co jakiś czas przemieszaj owoce by nie przywarły do dna).Ostudź.
7.  Roztop masło (50 gram) i przestudź je. W osobnej miseczce połącz cukier z przyprawami 
8. Wyrośnięte ciasto ułóż na stolnicy/ stole, podsyp odrobiną mąki i rozwałkuj w prostokąt o grubości ok 1/2 centymetra.
9. Pędzelkiem kuchennym nanieś masło na ciasto. Posyp częścią cukru cynamonowego. Wyłóż frużelinę owocową i równomiernie rozsmaruj po powierzchni ciasta, posyp resztą cukru.
10. Zwiń ciasto w roladkę,a następnie pokrój na 12 plastrów o grubości ok 2-2,5cm
11. Wszystkie rollsy ułóż na prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2-3 cm, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut
12. Piecz do zarumienienia około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Swoje cinnamon rollsy pokryłam lukrem (3/4 szklanki cukru pudru zmieszanego z sokiem z połowy cytryny) oraz posypałam sezamem.
Smacznego!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)

TOP