środa, 10 maja 2017

Szarlotka

-Fiolka daj przepis na szarlotkę, bo Mama pyta
*dwie godziny później*
-Fiolka to jak z tym przepisem,bo Mama naprawdę chce ją upiec...
-Yyyy *odsuwa od siebie misterne plany przejęcia władzy nad plantacjami kawowymi,książkę z przepisami,3 otwarte karty z blogami kulinarnymi,kodeks i notatki z wykładów...* no dobrze...





Składniki

A) ciasto kruche

500 g mąki krupczatki
200-250g (kostka) masła
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka (z dużych jaj,w przypadku mniejszych 3)
2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie gdy ciasto będzie się opornie wyrabiało)

B) masa jabłkowa

3 kg jabłek typu szara reneta (minimum)
1-2 łyżeczki cynamon
przyprawa do piernika bez cukru 1łyżeczka
4 łyżki cukru (w przypadku jabłek typu reneta , przy jabłkach słodszych-wcale)
2-3 łyżki bułki tartej bądź kaszy manny
odrobina masła


Ciasto
1.Wszystkie składniki muszą być zimne. Posiekaj je. Zagnieć ciasto.
Im szybciej je wyrobisz tym będzie lepsze.
Ciasto kruche/półkruche nie lubi ciepła.
W razie problemów dodaj łyżkę bądź dwie śmietany

2.Uformuj kulę i wstaw na godzinkę do lodówki.

w tym czasie zajmij się masą

Masa jabłkowa
1. Obierz jabłka, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj je na tarce/bardzo drobno pokrój na plasterki. Odcedź/wyciśnij sok i przelej do szklaneczki.
2.W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i dodać cynamon i/lub przyprawę do piernika. (pamiętaj by nie był to oszukany cynamon-kupuj ten cejloński).
3.Dorzuć starte jabłka i przesmaż je około 10 minut, mieszając często by nie przywarły do dna, a przyprawy równomiernie przeszły całą masę.
4. Połowę soku odlej do osobnej szklanki, dodaj łyżeczkę lub dwie mąki ziemniaczanej. Wymieszaj. Dodaj do masy i energicznie przemieszaj.
4. Sukces!  Wypij resztę soku i zostaw jabłka by przestygły. Wróć do ciasta


Składanie tego wszystkiego.

*rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza*

1.Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
2.Zetrzyj około 2/3 przygotowanego, schłodzonego wcześniej ciasta kruchego/półkruchego i uformuj z nich spód szarlotki.
3. Ponakłuwaj widelcem ciasto i piecz 10 minut.
4. Wyciągnij z piekarnika, posyp bułką tartą/kaszą manną.
5. Wyłóż jabłka.
*jeśli Ci się nudzi zmiksuj 4-5 białek z cukrem pudrem i zrób warstwę bezową, ale o tym w innym odcinku,bo do tej pory robiłam ją na oko, trzeba spisać, opracować tryb postępowania co do tej warstwy*
6. Na tarce zetrzyj resztę ciasta
7.Piecz je około 45-60 minut.

2 komentarze

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)

TOP