środa, 10 maja 2017

Pieguski

Kto nie zna ciastek typu pieguski? Kruche, maślane z czekoladą i innymi dodatkami?
A jakby tak uczynić poniedziałek lepszym i zacząć dzień od upieczenia ciastek?
Co Wy na to?







Składniki:
2 szklanki mąki pszennej typ 500
1/2 szklanki cukru brązowego
1lyżeczka cukru waniliowego
1łyżeczka sody oczyszczonej
1tabliczka czekolady
1masło (200gram)
kilka kropel ekstraktu waniliowego
szczypta kardamonu


Wykonanie:
*rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza*
1. W misie utrzyj:masło, jajko,cukier i ekstrakt waniliowy.
2  Przesiej do masy makę oraz sodę oczyszczoną.Wyrób dłońmi masę.
3. Do michy z masą dodaj drobno posiekaną ulubioną czekoladę.
4. Wmieszaj czekoladę w masę na kruche ciastka
5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj uformowane w kulkę wielkości orzecha włoskiego (albo większe jeśli Ci się nie chce) ciasteczka. Następnie spłaszcz je palcami
6. Piecz około 12 minut w 180 stopniach Celsjusza w opcji grzanie góra-dół.
7. Pamiętaj,że każdy piekarnik - jak kobieta-jest inny. Dlatego po 10 minutach sprawdź czy ciastka nie są już dobre. Jeśli nie- dopiecz jak ja kolejne 2 minuty :)


2 komentarze

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)

TOP