środa, 10 maja 2017

Obiad po polsku. Mięsny vs Wegański schabowy.

Schabowy. Temat tak bardzo mi obcy jak pieczenie i ozdabianie tortów dla mojego faceta.
Na szczęście na schabowych i obieraniu ziemniaków on zna się lepiej. Stąd przepis ląduje w kąciku P. (uległam, niech stracę :D) Następne w kolejce do kącika P. będą (z tego co rzeczony zeznał) burgery.


A dzisiaj kolejna część Kodeksu Logiki Kobiecej...
część poprzednia TUTAJ.

Dział II Kobieta a reszta świata
(...) Rozdział 1. Kobieta a druga kobieta

art.11
§1 Z zastrzeżeniem art.11§2 i art.108a Kobieta nie może szczerze lubić drugiej kobiety.

§2 Kobieta może z innymi Kobietami zawierać sojusze, w szczególności o charakterze strategicznym,zwane dalej przyjaźniami.


§3 Wyłączenia przedmiotowe wskazane w §2 nie dotyczą relacji teściowych i synowych oraz relacji o charakterze do nich zbliżonym


Wykładnia:Mężczyzno nawet nie próbuj się wysilać. I tak nie zrozumiesz.
Ale możesz spróbować kłamiąc mówiąc,że mój obiad jest lepszy od obiadu Twojej Mamy.
I nie pytaj czemu znowu tyle się maluje. Barwy wojenne trzeba przybrać! ;)


Wnioski: I tak nie zrobisz lepszego schabowego od teściowej lub kobiety z którą wiążą Cię  relacji o charakterze zbliżonym. Przynajmniej w mniemaniu rzeczonej teściowej lub kobiety, z którą wiążą Cię relacje o charakterze zbliżonym.




*tekst o charakterze humorystycznym.Poleca się podejść do niego z dużą dozą dystansu.



a) wege


Składniki:
boczniaki (tacka na 2 obiady)
jajko
sól
pieprz
olej


Wykonanie:
1. Przypraw boczniaki. Odstaw na chwilę.
(Możesz poszaleć i dodać oregano czy ziół dalmatyńskich, trochę sosu bbq)
2. Przygotuj panierkę
-jajko rozbełtaj w głębokim talerzu
-na płaski talerz wysyp mąkę tartą
3.Opanieruj grzyby
4. Smaż na mocno rozgrzanej patelni i odrobinie oleju.


b)mięsny

Składniki:

schab (około 150gram na porcję; grubość: 1-1,5cm kawałki )
jajko
bułka tarta
sól
pieprz
olej/smalec

Wykonanie:
1. Schab w temperaturze pokojowej pokrój na porcje.
2. Kotlety ułóż na desce, przykryj folią spożywczą i dokładnie roztłucz kamieniem*/tłuczkiem
3. Zdejmij folię. Oprósz mięso solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut.
4. Przygotuj panierkę
-jajko rozbełtaj w głębokim talerzu
-na płaski talerz wysyp mąkę tartą
5. Opanieruj mięso. Bułka-jajko-bułka.
6. Na patelnię wlej niewielką ilość oleju/wrzuć smalec.
7. Na mocno rozgrzaną patelni ułóż mięso
8. Po chwili zmniejsz ogień. Smaż 2-3 minuty z każdej strony


*Bo w każdy prawdziwy facet ma tłuczek lub kamień...

Ekspertem od schabowych jest P.
Przepraszam Mamo. Dałaś przepis,no ale....
Ja wolę jednak smażyć boczniaki ;)

Którą opcję wolicie?

5 komentarzy

  1. Mąka tarta? A co to za nowe wynalazki? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny tekst, uśmiałam się. I też wolę boczniaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Seria Kodeksu Logiki Kobiecej bardzo przypadła mi do gustu i zawsze śmieję się co niemiara ;D

    OdpowiedzUsuń

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)

TOP