czwartek, 16 czerwca 2016

Kruche ciasto z rabarbarem

Rabarbarowe ostatki.

Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem.
Odrobinę zdrowiej?

Składniki:
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
3 żółtka
kostka masła
3 łyżki cukru pudru

1słoiczek dżemu truskawkowego
5-6 lasek rabarbaru

Wykonanie:
1. Mąkę i cukier puder zagnieć z żółtkami i zimnym pokrojonym na małe kostki masłem.
2. Ciasto wyrabiaj szybkimi energicznymi ruchami. Kruche nie lubi ciepła i długiego ugniatania w przeciwienstwie do ciasta drożdzowego.
3. Uformowaną z ciasta kulę schłodź w zamrażarce przez pół godziny lub w lodówce przez 2-3 godziny. Ciasto możesz zrobić dzień wcześniej i przechowywać w zamrażarce lub lodówce.
4. Formę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i oprósz kaszą manną.
5. Podziel ciasto na dwie części mniej więcej w stosunku 3/4 i 1/4
6. Większą część zetrzyj na tarce i wyłóż nią spód ciasta. Nakłuj widelcem w kilku miejscach
7. Podpiecz spód przez 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
8. Ostudź,  W tym czasie pokrój rabarbar na małe kawałki i wymieszaj w miseczce w 2-3 łyżkami cukru.
9. Na spodzie rozsmaruj dżem truskawkowy i wyłóż rabarbar.
10. Zetrzyj resztkę ciasta na tarce równomiernie obsypując wierzch ciasta
11. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut.

Podawaj z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną i ulubioną kawą/herbatą.
Smacznego!


 /





Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TOP