niedziela, 15 maja 2016

Potrawka a'la minestrone. Zupa trzy strączki.

Receptura wyewoluowała od zwyczajnego minestrone.
Przedpotowa można wręcz rzecz. Historyczna.
Robiona naście razy. Do kwietnia niesfotografowana.
W tym czasie zdążyły zapełnić się turystami główne aleje trzech miast.
A potrawa nadal nieopublikowana. Pora to zmienić :)




Potrawka a'la minestone. Zupa trzy strączki.

porcja: jak dla wojska.
od Was zależy czy będzie to zupa czy potrawka - w zależności od ilości wody, wielkości warzyw czy gęstości passaty pomidorowej :)

Składniki:
3 szalotki lub 2 cebule
2 cukinie
3 marchewki
pół szklanki soczewicy czerwonej
pół szklanki mrożonego groszku(nie z puszki!)
1 puszka białej fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli
łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
koncentrat pomidorowy
pół litra passaty pomidorowej/przecieru pomidorowego

przyprawy:
pieprz w ziarenkach
pół papryczki chili
papryka wędzona
papryka ostra
papryka słodka
szczypta trawy cytrynowej
3liście laurowe
*sól


Wykonanie:
1. Rozgrzej olej w dużym garnku. Zeszklij cebulę,a nastepnie dodaj czosnek i dorzuć soczewicę oraz przyprawy (oprócz soli). Pamiętaj o energicznym mieszaniu!.
2. Dorzuć posiekaną w kostkę marchewkę i cukinię.
3. Dolej szklankę bądź dwie bulionu warzywnego albo wody. Gotuj do pożądanej miękkości.
4. Dodaj fasole i groszek.
5. Dolej passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy.
6. Gotuj 5-10 minut. Przed podaniem odstaw na 10-15 minut






Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TOP