wtorek, 8 września 2015

Zupa kurkowa. Spieszmy się jeść kurki...

Szybciej! Spieszmy się jeść kurki, bo sezon się kończy...

Składniki:
włoszczyzna
3-4 spore ziemniaki

łyżka masła
300 gram grzybów kurki
łyżka masła
1 cebula

natka pietruszki
śmietana

pieprz
sól
majeranek
liście laurowe
ziele angielskie

Wykonanie:
bulion
1. Obierz włoszczyznę. Wrzuć do garnka z około 2 litrami wody.
*może być zarówno pokrojona jak i w całości -możesz wyłowić warzywa i pokroić później*
2. Zagotuj z 2 liśćmi laurowymi, kilkoma ziarenkami pieprzu i zielem angielskim
3. Dodaj sól. Gotuj pod przykryciem około 15by uzyskać bulion.

w tym czasie:
kurki
1.Kurki umieść w misce. Posyp l łyżeczką soli. Zalej gorącą wodą.
2.Zamieszaj. Odczekaj kilkanaście sekund aż wszystkie zanieczyszczenia opadną.
3.Odcedź kurki przy pomocy cedzaka. Osusz je.
4. Podsmaż cebulkę na maśle (wrzucaj cebulę na dobrze rozgrzany tłuszcz) wraz z kurkami.
NIE POTRZĄSAJ PATELNIĄ(!) GDY PODSMAŻASZ KURKI

zupa
1. Obierz ziemniaki. Dodaj do bulionu warzywnego.
2. Dodaj również podsmażone z cebulką kurki.
3. Gotuj 15 minut doprawiając solą, pieprzem i sporą ilością majeranku
(ewentualnie ostrą papryką/chili by dodać papryce wyrazistości)

Zupę podawaj ze śmietaną i pieczywem.
Smacznego!


Pora na kurki 2015 Pora na kurki 2015

1 komentarz

  1. Pyszności zupka :)

    Dziękuję za udział w akcji "Pora na kurki 2015"
    Pozdrawiam
    Iwona

    OdpowiedzUsuń

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TOP