sobota, 5 września 2015

Przebrzmiała Izaura czyli ciasto czekoladowe z masą serową. Mezalians polskiego murzynka z sernikiem.

Isaura.Izaura. Swoje triumfy święciła w połowie lat '80 i początku '90 zarówno na polskich stołach jak i ...w telewizorach. Odzwierciedlenie popularności Isaury można znaleźć we fryzurach polskich pań, nadawanych imionach i...w starych zeszytach z przepisami na ciasta.

Murzynek i sernik. Taki ciastowy mulat złożony z masy czekoladowej i masy sernikowej.
Ciasto niemodne, trochę zapomniane,zepchnięte przez inne typu sernikobrownie w niszę.
Kiedyś czerpane z Poradnika Domowego, skrupulatnie spisywane do zeszytów i przekazywane prze babcie na świstkach papieru...

Jutro niedziela więc...do piekarników marsz!


Składniki:
ciasto czekoladowe
1 1/2 szkl. mąki
1  szkl. cukru
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny/masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
4 jajka
5 łyżek wody
masa serowa
500-700 g sera białego
4 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 kostki masła
1opakowanie budyniu waniliowego (40gram)

Wykonanie: 

ciasto czekoladowe
1.Masło rozpuść. Dodaj wodę, cukier i kakao. Gotuj wolno przez 5 minut co chwilę mieszając.
2.Odlej pół szklanki. Resztę przestudź.
*w czasie studzenia zmiel 2-3 razy twaróg, możesz zacząć rozgrzewać piekarnik do 180 stopni*
3. Do przestudzonej masy dodaj 4 żółtka. Wymieszaj.(białka wlej do miski i odłóż do lodówki)
4. Do ciasta dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
5. Ubij białka ze szczyptą soli. Ostrożnie wmieszaj do masy

masa serowa
1. Zmielony twaróg utrzyj z cukrem,żółtkami  i masłem.
2. Dodaj proszek budyniowy i ubite białka* (jeżeli boisz się że sernik Ci opadnie-białka dodaj razem  żółtkami*

Do formy (tortownica 28cm) przełóż masę czekoladową, na masę czekoladową wyłóż masę serową.
Piecz około 45-50minut.
Po ostygnięciu polej ciasto zostawioną połową szklanki masy czekoladowej

2 komentarze

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TOP