poniedziałek, 1 czerwca 2015

Comfort drink czyli kakao cywilisty na dzień dziecka raz!




Dzień Dziecka wszędzie nawet w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Tylko na WPiA nie.
(reszta tekstu ocenzurowana - na dzień dziecka kupiłam sobie podręcznik do ubezpieczeń społecznych- uwierzcie mi na słowo - jest śliczny!)


Dla rodziców nawet dwudziestokilkuletni będziemy dziećmi. A,że trochę wyrośliśmy, często przewyższyliśmy ich wzrostem, pracujemy, studiujemy, pakujemy się w nieodpowiednie (lub odpowiednie) znajomości i układy - toż to szczegóły!

Zaniedbujemy ich. Czasami nie dzwonimy przez kilka dni bądź piszemy jedynie sms. Nasze plany lekcji/zajęć już nie wiszą na lodówkach czy tablicach korkowych chociaż nadal słyszmy "dlaczego nie odbierasz? Martwiłam/Martwiłem się! Aaa zajęcia miałaś/miałeś? Pracowałaś/łeś?. No tak..." .

Dlatego dostajemy od nich życzenia. Czasami przelew na konto,książkę,dobra czekoladę,ciasto czy ulubiony obiad bądź paczkę z rogalikami/słoikami/pierogami słaną na drugi koniec polski przesyłką konduktorską. To nie to co kiedyś gdy w ten dzień - obowiązywała dieta lodowa, a prezenty wnoszone były nad ranem do dziecięcego pokoju gdy spaliśmy (a wcześniej skrzętnie ukrywane niczym święty graal).

Przez tyle lat na co dzień to oni poili Nas herbatkami,sprzątali, czuwali, nie spali, karmili papkami,a na obdarte kolana,siniaki i złamane kończyny (i serca) robili między innymi kakao.
Takie wieczorne. Najlepsze. Często z mlekiem ze wsi po które trzeba było jechać X kilometrów czy mlekiem z woreczka. Ze wspomnieniem mlecznego kożucha i łakociami na talerzyku obok. Dlatego przemyślcie sprawę - być może warto zamiast kakao jednoosobowego pomnożyć składniki i zrobić coś dla rodziców?


Istne comfort drink.
To co - dzisiaj jedna porcja czy trzy?

Składniki
kubek/szklanka mleka krowiego bądź roślinnego
kopiasta łyżeczka kakao
starta czekolada
mała płaska łyżeczka cukru/ksylitolu bądź miodu
opcjonalnie :
cynamon
kardamon
anyż
przyprawa do piernika
wanilia
łyżka rumu
łyżka słodkiego syropu smakowego

Wykonanie:
1.Mały rondelek przepłucz wodą. Wlej do niego mleko.
2. Zagrzej mleko. Gdy będzie ciepłe
a)wsyp kakao przesiewając je przez sitko/zaparzacz do herbaty
b)kakao wsyp do kubeczka i zalej je kilkoma łyżkami mleka i intensywnie wymieszaj(niczym budyń z torebki) i wsyp do ciepłego mleka.
3.Gotuj 3 minuty mieszając i dodając cukier bądź ksylitol, uważając by nam mleko nie wykipiało.
Możesz dodać odrobinę aromatu waniliowego,ekstraktu bądź cynamonu czy przypraw korzennych.
Jeżeli słodzisz miodem- dodaj go do ciepłego kakao by nie stracił najcenniejszych wartości odżywczych.
4. Wlej kakao do kubeczka. Posyp startą czekoladą. Dodaj miodek.
5. Smacznego!

*do mlekopijców napojów roślinnych - sprawdźcie czy wase "mleko" nie jest posłodzone. W takim przypadku nie słodźcie/dodajcie mniej słodzidła. Chyba że lubicie ulepki. Czasami potrzeba ulepków.




2 komentarze

  1. kakao zdecydowanie pozostanie moim smakiem dzieciństwa, od razu przypominają się te beztroskie chwile z kubkiem ciepłego, aromatycznego kakao :) zawsze jak przychodziłam do babci padało pytanie "Zrobić Ci kakałko? :) "

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi się kakao bardziej z dziadkami kojarzy i standardowy tekst: kakao wypij do końca, jest bardzo zdrowe!' :D

    OdpowiedzUsuń

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - fajnie jest wiedzieć kto Cie odwiedza.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TOP