piątek, 1 maja 2015

Małdrzyki czy serniczki z patelni? A może po prostu placki z twarogu.

Małdrzyki czy serniczki z patelni? A może po prostu placki z twarogu, kotlety z twarogu,twarogowe kotlety?  Zrobiły oszałamiającą karierę na blogach śniadaniowych pod nazwą "serniczki z patelni Fojcikowej", która to (Sylwia) zagroziła jednocześnie obiecując,że zamęczy Nas tymi plackami.  [tu dowód]

Ona nas nie zamęczyła. Zrobiła to blogosfera błyskawicznie porywając przepis i przekształcając go (nierzadko odchudzając do tego stopnia że zamiast kształtnych placuchów wychodziła serowa jajecznica) bądź dodając rodzinne akcenty eksperymentując i kombinując tak,że ze zwyczajnych placków z twarogu,smażonych na patelni - wychodziło Królewskie Śniadanie, a raczej deser.
Kto nie popełnił małdrzyków niech pierwszy rzuci kamieniem...yyy... plackiem...niech leci do kuchni smażyć małdrzyki! Bo warto męczyć blogosferę takimi pysznościami.

Przepis małopolski od ślązaczki wykonany i często przekształcany przez dolnoślązaczkę zasymilowaną z Pomorzem i...Pokręcone to wszystko trochę.Pora na przepis.



Składniki
1 kostka twarogu (250gram)
(kostka to kostka, nie używajcie twarogu z wiaderka,proszę)
1jajko
3łyżki mąki(dowolnie wybranej,jednak raczej nie żytniej - jeżeli używasz takiej mąki dodaj chociaż łyżkę bądź pół mąki ziemniaczanej dla lepszego związania)
łyżeczka cukru bądź cukru pudru

ewentualnie : 
odrobina waniliiczy kropla aromatu
rodzynki,żurawina drobinki czekolady   (jeśli lubicie)

łyżka bądź dwie mąki do obtoczenia  jeśli zamierzasz je obtaczać i smażyć na złoto

masło klarowane i olej do smażenia

Wykonanie
1. Do miski/gara/co tam masz pod ręką z naczyń - wbij jajko i dosyp cukier. Rózgą/ubijaczką/mikserem - dokładnie je rozmieszaj (aż do spienienia jaja)
2.Dodaj twaróg,mąkę i ewentualne dodatki. Rozgnieć widelcem.
3.Uformuj (najlepiej łapkami) 6-7 kulek. Spłaszcz je.
4.Rozgrzej mocno patelnię z tłuszczem.
5.Przed smażeniem możesz obtoczyć w mące. Smaż na małym ogniu,przewracając delikatnie w trakcie smażenia.
6. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i...

Podawaj z:
  • ulubionymi owocami, 
  • konfiturami,
  • kremami
Polane:
  • jogurtami
  • owocowymi sosami
  • miodem
  • roztopioną czekoladą
-tak naprawdę z czym dusza zapragnie

Smacznego!


fabryka sernika Fabryka sernika

4 komentarze

  1. och <3 idealne dla mnie i młodej na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze je znów zrobić i mam nadzieję, że obedzie się bez jajecznicy, bo to mi czesto wychodzi (a raczej nie wychodzi XD).

    OdpowiedzUsuń

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - fajnie jest wiedzieć kto Cie odwiedza.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TOP