niedziela, 31 maja 2015

Kapusta z mlekiem kokosowym

Pamiętacie Kapuchę Celestyny ? Dzisiaj zamiast kapusty w wydaniu polskim zaserwuję Wam twist azjatycki z kapustą jako głównym elementem obiadu. Tak byście mieli kapuścianą alternatywę po przytarganiu główki (czy trzech) do Kuchni.


Składniki
pół młodej kapusty
łyżka masła klarowanego
odrobina sosu sojowego
jeśli masz - sosu worchester
łyżka soku z cytryny lub limonki
dwie łychy mleka kokosowego

Przyprawy:
sól
pieprz
chili
duża szczypta kminu rzymskiego
szczypta kurkumy dla koloru

Wykonanie
1. Zdejmij zewnętrzne liście kapuchy. Umyj kapuchę. Posiekaj wycinając i wyrzucając głąb i twardsze części.
2. Posiekaną kapustę wrzuć do gara. Zalej wodą do poziomu kapusty. Obgotuj przez kilka minut.
3. Odcedź kapustę. Odlej odrobinę soku z kapusty (tak pół filiżanki)
4. Na patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu - dorzuć chili i inne przyprawy.
5. Wrzuć kapuchę na dużą patelnię.
6. Rozrób wodę mlekiem kokosowym i sosami.
7. Duś pod przykryciem do momentu gdy uznasz,że kapusta jest preferowanej miękkości.
8. Na koniec dodaj sok z cytryny/limonki.

Kapuchę podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem i odrobiną masła.

2 komentarze

  1. U mnie akurat w wersji tradycyjnej, bo ja odmówiłam eksperymentów nie mając żadnego ciekawego pomysłu w głowie. Trzeba było dzień wcześniej publikować, no! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz,że miałam publikować w sobotę,ale się uparłam,że najpierw piszę magisterkę potem przyjemności czyli blog? :)

      Usuń

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TOP