środa, 20 maja 2015

Kapucha Rodzicielki czyli kapusta ze śmietaną



Od kapusty będziesz miał łeb (z handlówki) pusty! A przepis prosto z kajetu Mamy. Dyktowany z sapiącym z gorąca owczarkiem w tle. 
Z dwoma telefonami dodatkowymi czy aby na pewno zrobię P. schabowego. Voila!


Składniki:
1/2 główki kapusty
2łyżki śmietany 18%
2łyżeczki soku z cytryny
szczypta cukru
1łyżeczka mąki
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku
sól
pieprz
Wykonanie:

1. Zdejmij zewnętrzne liście kapuchy. Umyj kapuchę. Posiekaj wycinając i wyrzucając głąb i twardsze części.
2. Posiekaną kapustę wrzuć do gara. Zalej wodą do poziomu kapusty. Obgotuj przez kilka minut.
3. Odcedź kapustę.
4. Posiekaj koperek i szczypiorek.Na patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu - dorzuć koper, szczypior i pieprz.
5. Wrzuć kapuchę na dużą patelnię. Posól. Popieprz.
6. Duś pod przykryciem do momentu gdy uznasz,że kapusta jest preferowanej miękkości.
W razie potrzeby dolewając wody z gotowania kapusty.
7. Odlej odrobinę soku z kapusty. Rozrób wodę z mąką i śmietaną
8. Na koniec dodaj sok z cytryny.


Nowalijki w kuchni

3 komentarze

  1. Handlówka <3

    A taką kapuchę to uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozdrowienia dla mamy!
    Uwielbiam mamine przepisy. Myślę, że kapucha Celestyny niedługo u mnie zagości :)

    OdpowiedzUsuń

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TOP