niedziela, 19 kwietnia 2015

Poznałam tajemnicę plackowania.


Otóż pierwszą i podstawową tajemnicą grubaśnych dobrych placków jest...
nieżulenie
nieżałowanie dodatków! Dlatego posypujcie je orzechami, polewajcie jogurtami
i smakowitymi syropami,dodawajcie owoce,marchew,miodelki, nutellki, masło orzechowe lub miód.

Wiedza tajemna. Poranne blogerskie plackowanie (lub wieczorne)i kwestia: To Tobie rano się chce?! Oczywiście skoro jestem na wagarach z prawa pracy(tych o 7.30) to jakąś tam pracę wykonać by trzeba. Chociażby ze zwykłej przyzwoitości. Robię wtedy placki.



składniki:



1 szklanka mąki pszennej/pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mleka roślinnego np. ryżowego enerbio z rossmana
1 jajko
szczypta cukru z wanilią
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jabłko typu reneta lub  banan
olej do smażenia/masło do smażenia

wykonanie:

1. Do michy wlej mleko.
2. Mąkę,jajo,proszek i cukier wrzuć do michy. Wymieszaj.(możesz ubić białka i delikatnie wmieszać do masy by uzyskać bardziej puszyste placki)
3. Obierz jabłko/banana. Zetrzyj lub drobno pokrój. Dorzuć do michy.
4. Jeśli masz - dorzuć drobno pokrojoną czekoladę.
5. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

(!) uwaga! te z bananami są przypaleniogenne !

*Przepis przetestowany na P. kilku innych osobach*

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - fajnie jest wiedzieć kto Cie odwiedza.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TOP