niedziela, 26 kwietnia 2015

Ciasto marchewkowe z mleczną czekoladą i pistacjami



Lubię grube podręczniki. Są idealnymi podstawkami pod kubek kawy gdy chcesz ją trzymać w łóżku.(podkładki są zdecydowanie przereklamowane).
Ciasto marchewkowe też lubię. Ciężkie,mokre,klejące się do palców. Wypełnione jabłkami,ananasem,pistacjami i czekoladą. Szczególnie jedzone wspólnie o godzinie w jakiej normalni ludzie w niedzielę jeszcze smacznie śpią.

Składniki
(baza)

2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (w tym łyżka kopiasta żytniej)
pół szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej bądź proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka,
Dodatki
1/2 szklanki pistacji
1 tabliczka czekolady (użyłam pół mlecznej i pół gorzkiej goplany)
pół szklanki posiekanych ananasów
pół startego i odsączonego bądź posiekanego jabłka
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki

Przyprawy

1 łyżeczka cynamonu

1łyżeczka przyprawy do piernika(lub szczypta zmielonych goździków, szczypta gałki muszkatołowej i szczypta ziela angielskiego)


szczypta soli morskiej
  

 Wykonanie
1. Rozbełtaj jajka z olejem. Dodaj cukier.
2. Dorzuć przesianą mąkę, sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia i przyprawy. Wymieszaj.
3. Posiekaj drobno wszystkie dodatki. Dodaj do masy.
4. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy. Wyrównaj powierzchnię
5. Piecz około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
6. Wcinaj póki jest ciepłe,a czekolada przyjemnie płynna bądź półpłynna. Idealnie smakuje z kremem z mleczka kokosowego. Marchewkowy zawrót głowy Marchewkowy zawrót głowy

4 komentarze

  1. w takim wydaniu ciasta marchewkowego jeszcze nie jadłam, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znasz moje kubki smakowe, marchewkowe z czekoladą jest takie genialne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba najlepsza wersja tego ciasta !:D

    OdpowiedzUsuń

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - miło mi gdy wiem kto mnie odwiedza ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TOP