wtorek, 28 kwietnia 2015

Burgery z kaszy i botwinki





Składniki:



    2 pęczki botwiny z buraczkami
    3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
    1/2 szklanki pestek dyni podprażonych na suchej patelni
    1/2 szklanki sezamu, podprażonego na suchej patelni
    1/4 szklanki oleju
    3 łyżki mąki z ciecierzycy/ziemniaczanej
    2 - 3 łyżki sosu sojowego
    pół pęczka koperku, drobno posiekanego
    1/2 łyżeczki imbiru   
    1/2łyżeczki kolendry
    1/2 płatków chili
    1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    sól i pieprz


Wykonanie:
1. Wstaw garnek na gaz. Wsyp kaszę jaglaną. Przez kilka minut podprażaj ją (mieszając co jakiś czas by jej nie przypalić). Dodaj szczyptę soli. Gotuj na małym gazie pod przykryciem przez około 20minut.
2. Włącz piekarnik na 180 stopni.
3. Umyj botwinę. Oczyść. Wysusz.
4. Zalej niewielką ilością wody(by przykryć liście) gotuj 5-7minut.
5. Odcedź. Odciśnij.
6. Ugotowaną lekko ostudzoną kaszę wymieszaj z botwinką i resztą składników. Dopraw.
7. Wymieszaj rękoma masę. Formuj w miarę równe kotleciki.
8. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Piecz 20 minut. Obróć je. Piecz kolejne 5-10 minut.

Burgery podałam z bułkami posmarowanymi pesto z rzodkiewki, awokado,sałatą,pomidorami malinowymi, rzodkiewką, ogórkiem małosolnym lub zielonym. Jako sosu użyłam majonezu. Posypałam płatkami chili i pieprzem cytrynowym. Zapakowałam w torebki śniadaniowe i nakarmiłam chłopaka oraz przyjaciółkę.(oboje nadal żyją - sukces!)  SMACZNEGO!

przepis zaczerpnięty z jadłonomia.com


Kasza jaglana, potrawa udana - I edycja

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - fajnie jest wiedzieć kto Cie odwiedza.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TOP