sobota, 3 stycznia 2015

Brukselka z boczkiem i syropem klonowym






Brukselka z boczkiem i syropem klonowym

Składniki
brukselka(2-3 garście)
3 plastry boczku
pół jabłka
łyżka octu jabłkowego
łyżka syropu klonowego
pieprz czarny
sól

Wykonanie

*włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza*

1. Brukselkę wrzucić do wrzącej wody na 2 minuty. Następnie do lodowato-zimnej wody na kolejne dwie minuty. Wyjmij z wody. Osusz

2. Brukselki przekrój. Jabłko posiekaj.

3. Wymieszaj wraz z octem jabłkowym i syropem klonowym. Popieprz. Posól.

4. Przełóż do brytfanki/naczynia żaroodpornego. Dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego i wstaw do rozgrzanego piekarnika.

5. Piecz około 20-30 minut.

6. Podsmaż bekon na dobrze rozgrzanej patelni. Wytopionym tłuszczem możesz zastąpić olej z punktu 4.

Smacznego!


Przepis wypatrzony u Sylwi na poranne.com w epoce kamienia łupanego blogerskiego gdy istniał jeszcze Makaron i Rodzynka,a Fojcik nie miała dredów.

4 komentarze

  1. Lubię brukselkę z boczkiem, ale nie próbowałam jeszcze z syropem klonowym, ciekawe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. to ja się goszczę tutaj i zarazem częstuje :P bo musi smakować rewelacyjnie :) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. "A Fojcik nie miała dredów" xp <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Matko, kocham brukselkę... właśnie idę kupić ^^

    OdpowiedzUsuń

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - fajnie jest wiedzieć kto Cie odwiedza.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TOP