niedziela, 28 grudnia 2014

Śniadanie w środku wakacji,zgodnie z wytycznymi Marianowej Akcji i co łączy mnie z uczniami dzień dziś?

Dziś śniadanie środkowo-wakacyjne(a raczej mające na celu uczczenie 2/3 mijających dziś dzień wakacji,końca lata i nauki pakowania walizek jak i rozpoczęcia kampanii wrześniowej przez rzesze studentów,nie zapomniawszy o śniadaniowej akcji Maria'na)

Śniadanie środkowo-wakacyjne musi spełniać szereg wymogów - musi być:

smaczne(tu tłumaczyć nie trzeba. Dobre śniadanie gwarantuje dobry dzień)

ciepłe(jak dziś,bo żyjąc w rzeczywistości wakacyjnej zapomina się o ciepłej pidżamie czy dresie.Przy jednoczesnym spaniu przy otwartym oknie pobudka staje się boleśniejsza niż zwykle)

na bogato(by wykorzystać zasoby domowych pieleszy i lata)

mało-skomplikowane(zaoszczędzony czas na śniadaniu lepiej poświęcić na sen)

niebrudzące i niesklejające łapek( i tu jest punkt wspólny mój i młodszych uciśnionych przez obowiązek szkolny- rozpakowywanie koszul (i ich prasowanie o zgrozo)i butów wymaga czystych rąk a ja robię to miedzy śniadaniem a serialem w tym samym czasie)



Składniki
  • 3-4 łyżki płatków owsianych górskich
  • łyżka soku z cytryny  
  • szczypta soli
  • łyżka proszku budyniowego 
  • szklanka mleka(ta po małej nutelli) 

Dodatki:
  • owoce 
  • przyprawa korzenna 
  • cynamon 
  • płatki migdałowe

Sposób wykonania:
1.Płatki  ze szczyptą soli zalej gorącą wodą/(ja tam wrzatkiem zalewam przy okazji zalania porannej kawy)uważając by poziom wody nie przekroczył za bardzo poziomu płatków.
2.Poczekaj aż płatki napęcznieją
3.Wwal płatki do garnka,zalej mlekiem. Pamiętaj o włączeniu gazu!
3.Dosyp proszek budyniowy,cynamon,przyprawę korzenną.
   Dolej sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
4.Gotuj na wolnym ogniu uważając by nie przypalić owsianki.
5.Dla gęstości i słodkości dodać 2-3 dojrzałe śliwki.
6.Gdy owsianka zgęstnieje i powoli zacznie "bulgotać"- wyłączyć gaz,przełożyć na talerz.
7.Na talerzu dodać odpowiednią ilość śliwek i czekolady
8.Szamać uważając by się nie poparzyć! Genialnie smakuje posypana płatkami migdałowymi.



*tekst pierwotnie publikowany 1 września,importowany na blog w grudniu stąd dziwna data*

11 komentarzy

  1. aaa, też gotuję od teraz na gazie. :* :DDD

    OdpowiedzUsuń
  2. Owsianka to zawsze dobre śniadanie i początek udanego dnia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. owsianka zawsze będzie moim ulubionym śniadaniem, a szczególnie idealnym przed pracowitym szkolnym dniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. haha:) łączmy się z uczniami:) studenci wakacjują, a dorośli pracują cały rok :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Parę kroków trzeba wykonać i owsianka jak się patrzy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Fabiolka owsiankuuuje!. I też mam te szklanki po nutelli <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  7. hmm..jak ładnie wygląda! instrukcja idealna ;P

    OdpowiedzUsuń
  8. Owsianka ulubiona od lat, miło mi pozdrowic Cię w ten przezimny dzień 2 września brrrr, będzie ciepło ?
    Buziaki Olcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. hahaha, mówiłaś że dodasz, mówiłaś... :p

    OdpowiedzUsuń
  10. Cholera, szkoda, że ja kompletnie i totalnie nieowsiankowa jestem ;<

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie zjadłam, chociaż nie przepadam za mlekiem, owsianka była b. dobra :) .

    OdpowiedzUsuń

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - fajnie jest wiedzieć kto Cie odwiedza.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TOP