poniedziałek, 30 września 2013

Student i piekarnik. Czy kuchnia będzie cała?! The Black Forest Cake. (wpis sentymentalny)

Wraz z końcem czerwca i początkiem lipca,a w sierpniu to już na 100% - w niektórych kuchniach zalęgły się swego rodzaju bardzo charakterne stworki. Z innych kuchni takowe stwory zniknęły. A w jeszcze innych pozostawiły podpis: Tu byłem(i wrócę!) ale jesienią. Jedne jesienią wróciły. Inne nie. Jeszcze co poniektóre postanowiły się zErasmusić. Rzecz jasna niektóre zalęgły się w swych kuchniach tak mocno...że opuścić ich nie zamierzają wcale i jedyne co robią w związku z tym to planują przejęcie władzy nad światem nad resztą domu.(bo kuchnia już oczywiście jest zajęta)

Takiego gada można łatwo rozpoznać. Pełznie do kuchni z laptopem pod pachą i przewieszonym aparatem przez ramię. Nierzadko też targa za sobą stosik książek.Sieje spustoszenie w zapasach.Rozgrzewa piekarnik do czerwoności. Zostawia zlew pełen garów. I odkłada mikser nie na jego miejsce. Przekopuje szafki w poszukiwaniu cukru pudru,a po jego pobycie w kuchni-po mące nie ma śladu. W nieznanych okolicznościach ginie też cały zapas mrożonych wiśni... Dzieje się tak szczególnie jesienią gdy są urodziny najbliższych-gdy chcesz wyłudzić od kogoś duży uśmiech(i piętnaście uścisków)

The Black Forest Cake
źródło przepisu:

1.SPODY
składniki na 1 spód(a my pieczemy 3 więc potrój składniki)
2 jajka
50g mąki pszennej
50g gorzkiej czekolady
50g masła
50g cukru
1/3łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

wykonanie
1.Roztop czekoladę w kąpieli wodnej(czyli w dużym garnku zagotuj wodę, na nim umieść kolejny garnek,a w garnku mniejszym czekoladę. uważaj by do czekolady nie dostała się ani kropla wody!) Gdzieś w okolicy umieść masło by się lekko ociepliło ALE go nie roztapiaj.
2. Ubij pianę z białek i soli na sztywno mikserem(albo podłap chłopaka/kumpla/współlokatora i zbajeruj by ubił Ci pianę ręcznie) Żółtka zostaw w szklaneczce niech czekają na swoją kolej.
3.Masło zmiksuj z roztopioną czekoladą.
4. Dodaj żółtka i cukier. Miksuj.
5. Dodaj mąkę(którą należy wcześniej przesiać. Miksuj.
6. Dodaj ubitą pianę z białek. NIE MIKSUJ tylko delikatnie wymieszaj jakąś łyżką.
7. Przełóż do formy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w 180C przez około 12-15 minut.

Powtórz operację tyle razy ile chcesz mieć blatów do tortu

2. MASA WIŚNIOWA vel kisielek
składniki
700g wiśni
seta alkoholu u mnie whisky, w oryginale likier wiśniowy
laska wanilii albo pół w oryginale łyżeczka ekstraktu z wanilii
2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki cukru
150 ml syropu z wisienek koktajlowych/czereśni koktajlowych

wykonanie
1.Wiśnie rozmrozić.Odsączyć je z poodmrożeniowej(eee istnieje takie słowo?!) wody. Zakupy zrobić. Szczęśliwi Ci co "żywe" niemrożone wiśnie mają.
2. Wwalić do gara alkohol,cukier,syrop,skrobię,wydrążoną laskę wanilii. Podgrzewać mieszając.(UWAGA przypaleniogenna mieszanka!) Kiedy mikstura gęstnieje dodać wiśnie. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

Polecam tą masę robić dzień wcześniej. Podobnie zresztą jak blaty.

3.MASA BIAŁA
składniki
800ml śmietanka 36%
250g mascarpone
cukier puder łyżek koło 5-6
sok z połowy limonki wyciskanej po babsku czyli niezbyt dużo z braku siły

wykonanie
1.Do gara wrzucić śmietanki. Ubijać.
2.W trakcie dodawać cukier puder,mascarpone i sok z cytrusa

W przypadku śmietanek 30% poleca się dodać śmietan  fixu lub żelatyny
Masę robić koniecznie przed samym przełożeniem i ozdabianiem tortu!

4.ŻĘ co i jak czyli jak przełożyć?!

1. Nasącz blaty alkoholem(niby nie trzeba,ale torcik % zawsze lepszy niż bez takowego dodatku)W końcu to tort na studenckie urodziny
2. Znajdź duży talerz. Połóż pierwszy nasączony blat.
3. Przełóż masą wiśniową kisielkową
4. Po kiselkowej masie czas na masę białą.
5, Teraz czas na masę wiśniową. Na drugi blat zaleca się dać jednak nieco mniej masy kisielkowej z wiśniami niż na pierwszy by nie przeciążyło za bardzo tortu.
6.Teraz znowu blat.
7. Umieść talerz z tortem w stanie zamkniętym w wygodnym miejscu np. na stole albo na podłodze. Usiądź obok. Wsadź UMYTE(!) łapki do garnka z masą,weź garść masy i  wyrównaj nierówności po bokach tortu zapełniając je śmietanową masą niczym podczas garncarstwa. Do wyrównania góry użyj noża(lub też łapek)
8. Obsyp tort czekoladą. Użyj tutek by zrobić wzorki z masy która pozostała.
9/ Dodaj czereśnie koktajlowe. UWAGA! Niezależnie od ilości czereśni między degustatorami tortu i tak wybuchnie wojna o ostatnią czeresienkę czy wisienkę. Przetestowane. Niezależnie czy degustatorzy mają lat 5 czy 25.
10. SMACZNEGO


Po studecku. Tort a w tle chłodzą się ogóreczki by zagryźć(tort)

Tego nie podpisuje :P
Tort robiony z myślą o wakacyjnych solenizantach z mojej paczki więc z czystym sumieniem dodaje do

8 komentarzy

  1. świetny początek ; ) idealnie opisałaś 'stworki' pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. chcę taki na urodziny!
    wygląda obłędnie, jesteś moją mistrzynią cukiernictwa <3

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo, i jest i przepis na ten cudny torcik ! :) wygląda świetnie !

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam sposób, w jaki opisujesz sposób wykonywania potraw :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Z opisu i przepisu wnioskuję że jest przepyszny, prezentuje się również bardzo okazale ;;P :*

    OdpowiedzUsuń
  6. A jaki był pyszny!! Do dziś pamiętam! <3

    OdpowiedzUsuń

Anonim? Bez konta? Proszę wybierz opcję Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim/chociaż inicjały - fajnie jest wiedzieć kto Cie odwiedza.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TOP